Mindfulness I naturen

Da naturen kalder på vores nærvær, er det et oplagt sted at dyrke mindfulness. Samtidig bruger du den spontane opmærksomhed i naturen, der opbygger og giver energi til din hjerne.

Undervisningen foregår i hold og varer som regel cirka en time. Den består af introduktion til forskellige kropslige øvelser, målrettet træning af opmærksomheden og inddragelse af de syv mindfulness-principper.

Der er ofte stilhed en stor del af timen, hvor det bliver endnu mere tydeligt for dig, hvad der opleves i dig.

På alle mine hold bliver der serveret te efter træningen, hvor der kan udveksles erfaringer og samles op på spørgsmål.

Mine mindfulness-kurser er i vinterperioden ofte enkeltstående arrangementer – for eksempel mindfulness i mørket med bål og suppe eller varm kakao. Mens det i perioden april-september er forløb med ugentlig træning.

 

NATUREN VIRKER AFSTRESSENDE

Flere nationale og internationale undersøgelser har vist, at skov, grønne områder og anden natur har en positiv effekt på humøret, er afstressende og godt for helbredet. Uanset om man er rask eller ramt af stress, kan ophold i skov og anden natur have en helt særlig indflydelse på vores trivsel.

  • Som mennesker er vi udviklet til at bevæge os – det er godt for muskler og led, kan give os et fysisk og psykisk velbehag.
  • Skov og anden natur er et sted, hvor vi i fritiden kan dyrke stilheden i en hektisk hverdag, være i fællesskaber i et miljø, som ikke stiller krav til os.
  • Nogle forskere mener, at det skyldes, at vi som mennesker rent udviklingsmæssigt er en del af naturen, vi føler os trygge med dens lyde, farver m.m. og har derved let ved at slappe af. Naturen er – modsat bymiljøet – vores naturlige fundament, da vi fra tidernes morgen selv er en del af den.

I skoven skal vi ikke hele tiden forholde os til omgivelserne, men kan slappe af og nyde de indtryk skoven giver. Forskning tyder nemlig på, at det er forskelligt, hvordan vores hjerne bearbejder de oplevelser og indtryk den får fra henholdsvis natur og by. De taler om, at vi har to former for opmærksomhed. Den styrede opmærksomhed og den spontane opmærksomhed.

Den styrede opmærksomhed
I bylivet er den styrede opmærksomhed særdeles aktiv og bearbejder indtryk i forhold til arbejdsliv, pligter, krav, ansvar, planlægning, beslutninger og et væld af sanseindtryk som kræver vores opmærksomhed i større eller mindre grad. Indtryk som bearbejdes tankemæssigt og sorteres i de dele af hjernen, som er sent udviklet. En sortering som kræver energi, hvilket gør, at hjernen kan blive træt og kan have behov for at hvile sig.

Den spontane opmærksomhed i naturen
I skov eller anden natur bruger vi i stor grad den spontane opmærksomhed, som aktiverer den del af hjernen, der har indflydelse på vore følelser. Indtryk som opleves i den sammenhæng bliver ikke sorteret, vi registrerer blot, hvad vi oplever helt spontant. Vindens susen, årstidernes skiften, duften af efterår, anemoner i skovbunden m.m. Vi kan nærmest indtage ubegrænsede sanseindtryk uden at hjernen trættes i den sammenhæng. De indtryk som vi oplever i skov og anden natur stiller altså ikke krav til bearbejdning af tanker på samme måde, som når vi bruger den styrede opmærksomhed i et bymiljø med opgaver, trafik m.m.

Mindfulness, natur, fællesskab og bål med varm kakao eller indisk dhal

Giv hovedet en pause- lad kroppen og sanserne komme i fokus

2 arrangementer:

Onsdag den 21. oktober kl.19.00-21.00 ”Efterårs slip” med kakao og boller ved bålet

Mandag den 16. november kl.18.00 -20.30”Skab lys i mørket ”med suppe ved bålet

Vi går en tur gennem skoven og sanser naturen, undervejs vil der være mindfulness og afspænding øvelser. Ved et hyggeligt bålsted nyder vi noget varmt.

Mødested: P-pladsen børnehuset/Mølleåen Teknikerbyen 44 i Virum.

Der er max 12 pladser, så det er ”først til mølle”

Pris: 200 kr. pr. arrangement

HUSK: Medbring egne drikkevarer, og mød op i varmt tøj .Glæd dig en afspænding med udsigt til trækronerne i naturens afstessende rum.

Spørgsmål på mail: henriette@henriettetybjerg.dk eller mobil nummer 60128694 

Al træning og hygge ved bålet tilrettelægges under hensyntagen til sundhedsstyrelses COVID-19 anbefalinger.

På gensyn i naturen. NB. Deltagelse sker under eget ansvar.

Taknemmelighed, bål & den mørke skov

Vandretur i skoven på ThanksgivingDay

Torsdag den 26. november kl. 16 – ca.18.15

At have fokus på det, vi glædes over, er langt fra det samme som at lukke øjnene for de udfordringer, vi har. Men større fokus på taknemmelighed giver energi og overskud og hjælper os med at fokusere på alt det gode, der altid er, hvis bare vi husker at se det.

Taknemmelighed er også vigtig for vores evne til at skabe stærke bånd til andre mennesker. At have gode venner, kolleger og familie i sit liv, er helt afgørende for, om vi har det godt – og at føle taknemmelighed binder os sammen.

Vi mødes omkring et bål, får en lille forfriskning og ”tjekker ind”, inden vi begynder at fokusere på taknemmelighed gennem en øvelse. Vi går ca. 5 km – i mørke.
At vandre i mørke er en særlig oplevelse og det aktiverer en række sanser, vi normalt ikke er opmærksomme på, da de fleste af os altid er omgivet af lys. Vi hører lyden af de knitrende blade i skovbunden, vindens susen i trækronerne, duften af skovens formuldede jord og måske en ugles skrig? Undervejs vil vi lade taknemmeligheden for det fine i livet fylde og vi guider dig via øvelser til at få fokus på det.

Vi griner, nyder, laver små samtaleøvelser og giver også plads til stilhed, eftertænksomhed og mindfullnes. Vi slutter af rundt om bålet, ”tjekker ud” og siger farvel.

Du går hjem med røde kinder, indre ro og konkrete værktøjer til fremover at arbejde med taknemmelighed.

Alle kan gå med. Det eneste du skal medbringe, er godt og varmt tøj og støvler, der passer til vejret – vi går i al slags vejr, så vær sikker på, at du ikke kommer til at fryse. Tag evt. en lille rygsæk med tøj og måske det vand, du skal drikke undervejs.

Mødested: I området omkring Skodsborg.
Du får besked om det konkrete sted på mail senest 2 dage før, da det afhænger af vejrudsigten.

Turen tilrettelægges selvfølgelig under hensyntagen til sundhedsstyrelses COVID-19 anbefalinger

Kontakt os endelig hvis du har spørgsmål

Pris: Der er plads til 8 på holdet og prisen er 350 kr.